Rafael Wardi

Rafael WardiTaidemaalari Rafael Wardi (s. 1928) on tehnyt poikkeuksellisen pitkän, yli 60 vuotta kestäneen uran taidemaalarina. Wardi tunnetaan värikkäistä, keltasävyisistä teoksistaan, joiden aiheina on vaihtelevasti ihmisiä, asetelmia ja maisemia. Teoksissa on vahvasti esillä valon ja värin tutkiskelu. Aikaisemmassa tuotannossaan Wardi käytti lähinnä öljyvärejä mutta 2000-luvun taitteessa hän siirtyi käyttämään pastellivärejä. Hän on toteuttanut myös grafiikkaa, akvarelleja ja piirroksia.

Rafael Wardi on opiskellut Taideakatemian lisäksi myös Taideteollisessa keskuskoulussa ja Vapaassa taidekoulussa opettajanaan mm. Sam Vanni. Taiteilijantyönsä ohella Wardi on opettanut sekä Taideakatemian koulussa että Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on myös aloittanut taideterapiatoiminnan Suomessa työskennellen Nikkilän mielisairaalassa 1950-luvun lopulta 1970-luvulle saakka.

Wardin tunnetuin teos on vuonna 2002 valmistunut presidentti Tarja Halosen muotokuva, jonka myötä taiteilijan nimi tuli tutuksi myös laajemmalle yleisölle. Wardi on saanut urallaan useita huomionosoituksia, mm. Pro Finlandia 1973, Vuoden taiteilija 1984, Valtion Kuvataidepalkinto 1986 ja Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan Komentajamerkki 1986. Wardi työskentelee edelleen aktiivisesti. Salmelan kesän näyttelyyn Wardi tuo talven aikana maalaamiaan uusia maalauksia, piirroksia ja akvarelleja.

Tutustu lisää Rafael Wardin tuotantoon kuvataidematrikkelissa.

Rafael Ward ” Sinistä” 2020 40x50cm
Rafael Wardi: Sinistä, 2020 40x50cm

Design: Haaja