UUTISET

KESÄ TOTEUTUU!


Taidekeskus Salmela toivottaa vieraat tervetulleeksi turvalliseen ja monipuoliseen kulttuurikesään.   Näyttelykausi on auki 12.6.-15.8.2021 klo 11-18, valmistaudumme kesään monipuolisella tapahtumaohjelmalla. Yleiset turvallisuusohjeet tarkasti huomioiden voimme palvella asiakkaitamme lähes normaalisti. Konserttilippuja tulee lisää myyntiin kun rajoituksia puretaan.

Tapahtumaliput osoitteesta www.taidekeskussalmela.fi/kauppa

Viime kesän kokemusten perusteella ja uusien ohjeistusten myötä sekä Salmela että Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo pystyy järjestämään täysipainoiset näyttelyt. Tapahtumat toteutetaan yleisömäärärajoituksin. Laajat näyttelytilat ja ulkoalueet tarjoavat mahdollisuuden tutustua turvallisesti näyttelyihin. Taidekeskus Salmelan puistonäyttämö, katettu 1300-hengen ulkoilmakatsomo, on jaettu kahteen tai useampaan erilliseen lohkoon, jotka tarjoavat tasavertaiset paikat kaikille tapahtumavieraille.

Kesän avaa 12.6. legendaarinen basso Jaakko Ryhänen sekä sopraano Hannakaisa Nyrönen, säestäjänään pianotaiteilija Jukka Nykänen. Avajaisjuhla järjestetään konsertin jälkeen. Näyttelyn avaa LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen. Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijan palkinnon luovuttaa kauppaneuvos Heikki Hämäläinen.
 
Kuvataiteen legendoista Salmela esittelee rakastetun Reidar Särestöniemen (1925-1981) teoskokoelman Kokoelma muodostuu Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiön sekä useiden yksityiskokoelmien teoksista. Uudet teoskokoelmat näyttelyyn tuovat Marika Mäkelä, Rafael Wardi ja Mi Kuoppa. Näyttelyssä nähdään teoksia myös Nina Ternolta (1935-2003) ja Harri Leppäseltä (1952-2017). Kesän nuori taiteilija on kuvataidekilpailussa 2020 yleisön suosikiksi äänestetty Suvi Malek. Teoskokoelmansa esittelevät kuvataidekilpailun 2020 voittaja Anna-Liisa Kankaanmäki sekä Kia Taegen, Elisa Marin, Markus Still, Kaisamaisa Erämies, Anni Jokitalo, Tilla Kekki, Inari Krohn, Johanna Lumme, Vilmalotta Olivia Schafhauser ja Kaisa-Tuulia Tuomi.

Heinäkuun tapahtumat alkavat 1.7., jolloin Salmelan oman kapellimestarin Arto Pajun sävellyskonsertissa kuullaan aarioita Wiipuri -oopperasta, joka kantaesitetään Salmelassa kesällä 2022. Sinfoniaorkesterin solisteina esiintyvät Ville Rusanen, Mikael Konttinen ja Hanna Hoikkala. Klarinettikonserton solisteina ovat Kimmo ja Pauli Leppälä ja viulukonserton esittää Jesse Viinikangas.

Liisamaija Laaksonen viettää taiteilijajuhlaansa 3.7. Mäntyharjun kirkossa. Juhlassa esiintyvät Vesa-Matti Loiri, Katariina Kaitue ja Samuli Edelmann, säestäjänä Matti Paatelma. Heinäkuussa lisäksi Pepe Willberg mukanaan 8 hengen orkesteri ja Lumos-jouset (7.7.), Mamba (15.7.) ja J. Karjalainen (22.7.) Elokuvamusiikkikonsertissa esiintyvät Waltteri Torikka, Maria Ylipää ja Salmelan festivaaliorkesteri (24.-25.7.). 
Hyvänmielen yhteislaulutilaisuus Kaikki laulaa Salmelassa 31.7. laulattajina Arja Koriseva, Mikael Konttinen, Hanna Hoikkala ja Salmela House Band kapellimestarinaan Arto Paju. Vierailevaksi solistiksi saapuu Viktor Klimenko. 

Matti Salmisen mestarikurssin konsertti 15.8.
Taidekeskus Salmelan ensimmäinen mestarikurssi laulajille Matti Salmisen johdolla järjestetään elokuussa. Opettajina Matti Salmisen lisäksi toimivat Juha Uusitalo ja Pekka Asikainen, säestäjänä toimii Armaan Madar. Kurssille on kutsuttu 7 lahjakasta laulajaa ja kurssille on mahdollisuus hakeutua kuunteluoppilaaksi seuraamaan opetusta. Mestarikurssin oppilaat esiintyvät kurssin päätöskonsertissa, joka on Salmelan kulttuurikesän huipennus.
Ravintola Kesäheinä avautuu samanaikaisesti Salmelan kanssa. ”Maku edellä” on uuden ravintolapäällikön suunnitelma, jossa Kesäheinän perinteiset paikalliset herkut kohtaavat sopivasti uutta ja mielenkiintoista makumaailmaa. Myös viinilista on uudistunut ja juomat on valittu asiantuntijoiden avulla, buffet-pöydän makuvalikoima huomioiden.
Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo 12.6.- 15.8.2021, ryhmille alkaen 25.5. klo 11-17.
Vuohijärven näyttelyn taiteilijat ovat Miina Äkkijyrkkä, Ilkka Juhani Takalo-Eskola ja Leonardo da Vilhu. Näyttelyn teemana 1000-vuotinen valtakunta.
 
Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä tunnetaan parhaiten lehmäaiheisista peltiveistoksistaan. Äkkijyrkkä on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta ja ennen sitä Ypäjän hevostalouskoulusta. Äkkijyrkkä ilmaisee lahjakkuuttaan monilla eri materiaaleilla ja tekniikoilla. Aiheena ovat useimmiten hänelle rakkaat naudat ja hevoset. Äkkijyrkkä tunnetaan alkuperäiskarjarotujen suojelijana.
 
Ilkka Juhani Takalo-Eskolan teokset ennakoivat usein ajassa liikkuvia taiteen ilmiöitä. Hän teki käsitteellisiä teoksia jo ennen kuin ilmiötä Suomessa tunnettiin. Monet hänen teoksistaan ovat omakuvia tai muuten omaelämänkerrallisia. ”Teosten elementtejä ovat usein ihmiskeho, alastomuus ja luonto. Alaston keho kuvaa ihmisen avuttomuutta ja vieraantumista luonnosta”. Maalauksissa on myyttisyyttä ja rituaalinomaisuutta.
 
Leonardo da Vilhu eli Risto Vilhunen on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta. Hän on suomalainen taidemaalari ja taiteen kerääjä. Vilhu tunnettiin 1960-luvulla pop-taiteen tekijänä, mutta sittemmin hän innostui maisemamaalauksesta sekä renessanssiajan estetiikasta ja ajatusmaailmasta ja otti taiteilijanimekseen Leonardo da Vilhu.

1000-vuotinen valtakunta mielletään onnen, rauhan ja rakkauden kodiksi. Tulkinnasta riippuen se voi olla tässä, meidän ympärillämme, juuri nyt ja tänään tai vaihtoehtoisesti haaveemme tai tavoitteemme. Vuohijärven kesän 2021 näyttelyyn entiseen kirkkosaliin saapuva kävijä voi hiljentyä pohtimaan kolmen eri taiteilijan näkemystä ja tulkintaa 1000-vuotisesta valtakunnasta ja havainnoida millaisia ajatuksia nämä näkemykset herättävät.
Rakkauspuisto kukoistaa Viherpeukaloiden kokoamalla yhdistelmällä kauniita kesäkukkia ja monivuotisia kasveja. Puiston istutukset on suunnitellut hortonomi Oona Toivanen. Puistossa on myös veistoksia usealta hienolta taiteilijalta. Heikki Häiväojan Koivu ja tähti- veistokseen voi tulla ripustamaan oman rakkauslukkonsa merkiksi ikuisesta rakkaudesta ja ystävyydestä.
 
Kahvila Kaakkurissa leivotaan aamuisin tuoreet korvapuustit, jotka ovat kahvilan ehdottomasti suosituin tuote. Myös muut perinteiset leivonnaiset kuuluvat valikoimaan. Tilauksesta järjestämme kahvitukset myös eri kokoisille ryhmille. Putiikista löytyy muunmuassa näyttelytuotteita, paikallisia käsintehtyjä koruja, luonto- ja taidekirjoja, postikortteja sekä Repovesi-tuotteita.

Lisätietoa www.taidekeskussalmela.fi ja www.kulttuurivuohijarvi.fi
Mahdolliset muutokset päivitämme nettisivuillemme
Scroll to Top