UUTISET

Marc Chagall ensi kesänä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla

Sur la Terre des Dieux, 1967

Venäläis-ranskalainen Marc Chagall on maailmankuulu modernisti, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt hänen laaja kuvitustyönsä. Chagall kuvitti elämänsä aikana yli 100 kirjallista teosta tai tekstiä. Usein kirjat julkaistiin taidelaitoksina, joissa kuvitus oli kirjan välissä irtolehtinä omina itsenäisinä teoksinaan. Nämä kuvitusvedokset ovat Chagallin vähiten tunnettua tuotantoa, eikä niitä ole juurikaan ollut julkisesti esillä. 

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon ensi kesän näyttelyssä esitellään alkuperäisgrafiikkaa kymmenestä Marc Chagallin taidekirjasta vuosilta 1958-1984. Näyttelyn tavoitteena on avata vierailijoille Chagallin taiteen laajuutta ja ainutlaatuisuutta sekä valottaa hänen henkilökohtaisia motiivejaan taiteilijana. Unenomaisesti kuvitettujen tarinoiden kautta Marc Chagall kertoo meille omasta värikkäästä elämästään. Luonnollisesti kuvat värittävät myös tulkintaamme niihin liittyvistä teksteistä, joista monet ovat länsimaisen ajattelun suurteoksia, kuten Uusi ja Vanha testamentti, Homeroksen Odysseia ja antiikin Kreikan näytelmät.

Näyttelyn on kuratoinut sveitsiläinen kustantaja ja taiteen asiantuntija Patrick Cramer. Cramerilla on ollut ilo tuntea Chagall ja työskennellä hänen kanssaan taiteen parissa vuosikymmenien ajan. Kansainvälisestikin huomattava kokonaisuus perustuu Sastamalan Art Pappilan yksityiskokoelmaan.

Pieni osa kokoelmasta on esillä myös Mäntyharjussa, Taidekeskus Salmelan kesän näyttelyssä.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttely on auki 11.6.-14.8.2022 joka päivä klo 11-17. Sydämellisesti tervetuloa!

Scroll to Top