Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Wiipuri-oopperan musiikkikantaesitys

30.6. klo 18:00 - 20:00

€40 - €50

Säveltäjä-libretisti Arto Pajun ja Taidekeskus Salmelan yhteistyönä syntynyt historiallinen oopperateos Wiipuri saa konserttimuotoisen kantaesityksensä 30.6.2022 Mäntyharjussa, Salmelan Puistonäyttämöllä. Historiallisiin tosiasioihin pohjaava teos käsittelee Viipurin vuosia 1936–1944, ja on tiettävästi ainoa tästä suomalaisillekin tärkeästä kaupungista tehty ooppera.

Säveltäjä Pajun omat sukujuuret ovat Viipurissa, ja alkusysäyksen oopperan kirjoittamiselle ovat antaneet hänen isoäitiensä vuosien takaiset tarinat menetetystä kaupungista. Erityisesti kertomukset sotavuosista ovat piirtyneet mieleen – ja myöhemmin huimat tarinat paljastuivat todeksi. Wiipuri kuvaa talvi- ja jatkosotien aikaa nuoren avioparin, Armaan ja Anna-Marian, kautta. Hieman ennen sodan syttymistä alkava kahdeksan vuoden jakso sisältää niin suuria haaveita, onnen hetkiä kuin katkeraa tuskaakin.

Musiikillisesti teos on kokeellinen, kertoo Paju: ”Wiipuria tehdessäni olen joutunut pohtimaan aivan uudenlaisia tapoja tehdä oopperatyylinen teos. Pidän sitä itse eräänlaisena hybridinä, jossa sekoittuu erilaiset tyylisuunnat. Valinta on tarkoitushakuinen ja teoksen genre on mielestäni yksinkertaisesti musiikki ilman rajoja.”

Rajat eivät määritä musiikkia, eivätkä lopulta kaupunkiakaan. ”Alun perin teoksen nimi piti olla Hyvästi Wiipuri Antero Raevuoren kirjan mukaan. Mutta kun ajattelin asiaa tarkemmin, niin tajusin että eihän se Wiipuri mihinkään ole kadonnut. Kautta aikain ovat sodat rajoja muuttaneet. Wiipuri on ruotsalainen, venäläinen, suomalainen, neuvostoliittolainen ja taas jälleen venäläinen kaupunki, jolla on vaiherikas ja tunteikas historia.”

Teos on sävelletty sinfoniaorkesterille ja kuorolle. Miespääosan (Armas) esittää Ville Rusanen ja naispääosan (Anna-Maria) Hanna Hoikkala. Mukana on myös kertojaa ja muutamaa sivuhenkilöä (mm. Juho Lallukka) esittävä Mikael Konttinen ja ravintola Espilän jazzlaulajana Bianca Morales. Musiikista vastaa n. 50-henkinen Salmela Festival Orchestra johtajanaan Arto Paju itse.

Arto Paju on mm. Poliisisoittokunnassa ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa aiemmin toiminut säveltäjä, sovittaja ja kapellimestari. Nykyään Paju työskentelee Taidekeskus Salmelan ”hovisäveltäjä-sovittajana” ja johtaa Salmelan festivaaliorkesteria jo kuudetta vuotta.

Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ja Karjalan Kulttuurirahasto ovat tukeneet oopperan sävellys- ja tuotantotyötä.

Tiedot

Päivämäärä:
30.6.
Aika:
18:00 - 20:00
Hinta:
€40 - €50

Tapahtumapaikka

Salmelan Puistonäyttämö
Mäntyharjuntie 29
Mäntyharju, 52700 Suomi

Järjestäjä

Taidekeskus Salmela
Vieritä ylös