Merikanto-laulukilpailu 2022

Merikanto-laulukilpailu 2022

Taidekeskus Salmela hakee osallistujia viidenteen Merikanto-laulukilpailuun.

Kilpailu järjestetään Mäntyharjun kirkossa la 16.7.2022.

Merikanto-laulukilpailun tavoitteena on merkittävimpiin suomalaisiin säveltäjiin kuuluvan Oskar Merikannon mittavan sävellystyön sekä hänen poikansa Aarre Merikannon modernistisen laulumusiikin esiin nostaminen. Lisäksi tavoitteena on löytää uusia, lupaavia laulajia ja tarjota heille näkyvyyttä sekä etenemismahdollisuuksia urallaan.

Vuoden 2022 kilpailun tuomaristoon kuuluvat Aarno Cronvall, Gustav Djupsjöbacka, Mari Palo, Matti Salminen sekä Juha Uusitalo. Kilpailua tukevat Mäntyharjun kunta sekä Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiö.

Kilpailuun ilmoittaudutaan pe 11.2.2022 mennessä lähettämällä ilmoittautumislomake ja videolinkki esikarsintaa varten. Esikarsinnan pohjalta tuomaristo valitsee välieriin 12–15 kilpailijaa. Kilpailuun voivat osallistua kilpailuvuonna 38 vuotta täyttävät (vuonna 1984 syntyneet) ja sitä nuoremmat Suomen kansalaiset, sekä Suomessa asuvat muiden maiden kansalaiset.

Kilpailun konserttiluontoinen välierä ja finaali järjestetään Mäntyharjun kirkossa lauantaina 16.7.2022 kello 13 ja 18.

Rahapalkinnot, yhteensä 13.500 €, ja veistospalkinnot (kuvanveistäjä Ukri Merikanto), arvoltaan yht. 20.000 €, jaetaan kolmelle parhaalle laulajalle. Rahapalkintoihin sisältyy Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön palkinto, yht. 5000 €, joka jaetaan useammalle kilpailijalle tuomariston harkinnan mukaan. Palkinnoille on haettu verovapaus.

Lisätietoja, kilpailun säännöt ja ilmoittautumislomake:

www.taidekeskussalmela.fi/kilpailut

Taidekeskus Salmelan toimisto

050 3388 114

info@taidekeskussalmela.fi

hanna.hoikkala@taidekeskussalmela.fi (Kilpailusihteeri)

OTA VARASLÄHTÖ JOULUNODOTUKSEEN SALMELAN JOULUKORTEILLA

Löydät monipuolisen valikoiman kauniita ja laadukkaita joulukortteja verkkokaupastamme hintaan 1-2€/kpl. Tänä vuonna on yleisön pyynnöstä tarjolla neljä erilaista jouluaiheista taittokorttia yksinkertaisten korttien lisäksi. Lisäksi verkkokaupastamme nyt myös suositut Reidar Särestöniemen kortit, jotka sopivat hienosti niin jouluun kuin syksynkin juhliin. Aloita joulutunnelmointi jo tänään!

KIITOS KESÄSTÄ!

Olemme sulkeneet näyttelun kesältä 2021. Kiitos taiteilijoille, esiintyjille, henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille. Erityisen suuri kiitos jokavuotisille kävijöille, ja myös ensi kertaa Salmelaan löytäneille, joita oli tänä kesänä ennätysmäärä. Residenssitoimintaa voi seurata talven aikana sosiaalisessa mediassamme @taidekeskussalmela.

Avaamme seuraavan kerran 11.6.2022 klo 11. Avajaiskonsertissa esiintyy Poliisisoittokunta solistinaan oopperalaulaja Mika Pohjonen. Ensi kesän konserttiliput tulevat myyntiin syksyn aikana.

Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti huipentaa Taidekeskus Salmelan kesän

Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti järjestetään ennakkotiedoista poiketen katetuissa ulkotiloissa Salmelan Puistonäyttämöllä sunnuntaina 15.8. klo 14.00 turvavälein, katsomokapasiteetista on käytössä vain neljäsosa. Tilaisuus on siirretty kirkosta Puistonäyttämölle turvallisuussyistä. 

Taidekeskus Salmela järjestää ensimmäisen mestarikurssin oopperalaulajille, kurssin opetuksesta vastaavat professori Matti Salmisen lisäksi oopperalaulaja, lauluakatemian taiteellinen johtaja Juha Uusitalo ja Wagner-asiantuntija Pekka Asikainen. Matti Salmisen valitsemat kurssin osallistujat ovat Erik Rousi, Kaisa Kraft, Maria Turunen, Matti Turunen, Olavi Suominen ja Markus Suihkonen.  

Mestarikurssin oppilaat esiintyvät Armaan Madarin ja Pekka Asikaisen säestäminä kurssin päätöskonsertissa Salmelan Puistonäyttämöllä, jonka päättää mestareiden ja oppilaiden yhteisesitys. Tämä konsertti huipentaa samalla koko Salmelan kulttuurikesän 2021. Taidekeskus Salmela kiittää Anita ja Olavi Seppäsen Muistosäätiötä osallistumisesta mestarikurssin järjestämiseen.  

Mestarikurssille 13.-15.8. voi hakeutua passiivioppilaaksi kuuntelemaan opetusta. Kurssipäivät ovat pe 13.8. ja la 14.8. ja ne tapahtuvat Mäntyharjun kirkossa. Ilmoittautumiset hanna.hoikkala@taidekeskussalmela.fi  

Kaikki laulaa Salmelassa -tapahtuma peruuntuu

Kaikki laulaa Salmelassa -tapahtuma peruuntuu tältä vuodelta! Näyttelyt pysyvät auki normaalisti ja Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti järjestetään turvavälein.

Kaikki laulaa Salmelassa- tapahtuma siirretään vuodella eteenpäin. Uusi ajankohta on 13.8.2022 klo 14. Pandemian nopea leviäminen ja yhteislaulutilaisuuden luonne huomioiden joudumme perumaan tapahtuman tältä vuodelta. Salmelan puolesta päätös on vaikea, mutta pandemian tilanne on menossa pahempaan suuntaan, joten turvallisuus ja terveys menevät etusijalle. Altistumisriski laulutilaisuudessa olisi liian suuri. Päätös syntyi yksimielisesti Salmelan, Essoten pandemiapäällikön, esiintyjien, sekä IS-TV:n kanssa. Kaikkiin lipun ostaneisiin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian.

Taidenäyttelyt ovat avoinna normaalisti 15.8. saakka.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt voidaan pitää avoinna normaalisti. Sen mahdollistavat laajat näyttelytilat. Näyttelytiloissamme on vahva maskisuositus. Lauantaina 31.7. järjestettävä taiteilijatapaaminen toteutuu suunnitelmien mukaan. Taiteilijat ovat tavattavissa omissa näyttelysaleissaan klo 11–13 ja klo 13–14 Puistonäyttämöllä järjestetään keskustelutilaisuus, jossa he vastaavat myös yleisön kysymyksiin.

1.8. klo 20.00 ISTV:ssä esitetään tämän vuoden tapahtumaa korvaavana Kaikki laulaa Salmelassa- tapahtuma vuodelta 2020.

Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti toteutuu normaalisti

Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti järjestetään turvavälein 15.8. klo 14. Katsomokapasiteetista on käytössä vain neljäsosa. Tilaisuus on siirretty kirkosta Puistonäyttämölle turvallisuussyistä.

Salmelan näyttelyt ovat avoinna joka päivä 15.8. saakka klo 11–18. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on avoinna joka päivä 15.8. saakka klo 11–17.

Kaikki laulaa Salmelassa

Lauantaina 31.7. klo 14.00 tapahtuu kun Kaikki laulaa Salmelassa-yhteislaulutilaisuus tulee todeksi Salmelan Puistonäyttämöllä, jossa laulattajina ja juontajina Arja Koriseva ja Mikael Konttinen. Vierailevina solisteina kuullaan Viktor Klimenkoa ja Hanna Hoikkalaa, musiikista vastaa Salmela House Band, kapellimestarinaan Arto Paju. Hyvänmielen yhteislaulutilaisuus, johon ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat laulaa. Ohjelmassa mm. ikivihreitä suomalaisten rakastamia hittejä menneiltä vuosikymmeniltä. Tilaisuuden esikuvana toimii supersuosittu ruotsalainen yhteislaulutapahtuma Allsång på Skansen. Konsertti kestää n. 2 tuntia ja sisältää väliajan. 

Haluamme kunnioittaa suomalaista laulujuhlaperinnettä. Perinteisesti laulu- ja soittojuhlien tavoitteena on ollut kansalaisidentiteetin ja yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistaminen. Tämän kesän konsertti on Salmelan kolmas Kaikki laulaa- yhteislaulutilaisuus. 

Samana päivänä osa taidenäyttelyn taiteilijoista on paikalla omissa saleissaan klo 11-13 tapaamassa ja kohtaamassa näyttelyvieraita, jonka jälkeen heitä haastatellaan Puistonäyttämöllä ennen yhteislaulutilaisuuden alkua. 

Salmelan kesä on kulunut vilkkaasti ja olemme pystyneet toteuttamaan näyttelyt ja konsertit turvallisissa olosuhteissa. Katettu suuri Puistonäyttämön katsomo tarjoaa turvallisen ja miellyttävän konserttielämyksen myös säästä huolimatta. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä, turvavälejä muihin asiakkaisiin sekä hyvän käsihygienian huomioimista. 

Mamba Puistonäyttämölle

Konsertit Salmelan puistonäyttämöllä jatkuvat, kun useamman vuoden keikkatauon jälkeen keväällä 2020 uuden singlen julkaissut Mamba -yhtye saapuu Taidekeskus Salmelan Puistonäyttämölle 15.7. klo 18.00. Konsertissa kuullaan Mamban hittibiisejä sekä uusia tuulia. Vuonna 1984 perustettu yhtye on tuttu monelle suomalaiselle radiossa soineista hiteistään ”Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä”, ”Lauantai- ilta” sekä vuoden 2002 soitetuimmasta hitistä ”Vielä on kesää jäljellä”. Orkesterin kokoonpano on laajennettu mm. puhallinsoittimilla. Salmelan konsertti on tämän vuoden ensimmäisiä tässä kokoonpanossa.

Salmelan kesä on alkanut vilkkaasti ja olemme pystyneet toteuttamaan näyttelyt ja konsertit turvallisissa olosuhteissa. Katettu suuri Puistonäyttämön katsomo tarjoaa turvallisen ja miellyttävän konserttielämyksen myös säästä huolimatta. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä, turvavälejä muihin asiakkaisiin sekä hyvän käsihygienian huomioimista.

Mamba -yhtyeen keulahahmo Tero Vaara on paikkakuntalaisia, hän asuu vakituisesti Mäntyharjulla.

HUIKEAT KONSERTTIMME JATKUVAT!

Taidekeskus Salmela toivottaa vieraat tervetulleiksi näyttelyyn ja upeisiin konsertteihimme.


Arto Pajun sävellyskonsertti taltioitiin 1.7.21. Konsertissa kuultiin mm. lauluja, aarioita ja duettoja kesällä 2022 esitettävästä Wiipuri- oopperasta ja tämän upean konsertin taltiointi on katsottavissa ISTV:stä.
 

Upeat konserttimme jatkuvat ja lippuja on lisätty kaikkiin konsertteihimme!

 
Keskiviikkona 7.7. klo 18 Puistonäyttämöllä esiintyy ensimmäistä kertaa Pepe Willberg 8-henkisen orkesterin sekä Lumos-jousien säestämänä. Kyseessä on Pepe Willbergin konserttikesän suurin kokoonpano. Suosittu Mamba-yhtye nousee Puistonäyttämön lavalle 15.7. klo 18 esittämään suosituimpia ja rakastetuimpia kappaleitaan. Kesä jatkuu J. Karjalaisen konsertilla 22.7. klo 19. Katettu suuri Puistonäyttämön katsomo tarjoaa turvallisen konserttielämyksen säästä huolimatta. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä, turvavälejä muihin asiakkaisiin sekä hyvän käsihygienian huomioimista.
 
Tapahtumaliput osoitteesta https://taidekeskussalmela.fi/tapahtumat/ 

HUIKEAT KONSERTTIMME JATKUVAT! Taidekeskus Salmela toivottaa vieraat tervetulleiksi näyttelyyn ja upeisiin konsertteihimme.

Arto Pajun sävellyskonsertti taltioitiin 1.7.21. Konsertissa kuultiin mm. lauluja, aarioita ja duettoja kesällä 2022 esitettävästä Wiipuri- oopperasta ja tämän upean konsertin taltiointi on katsottavissa ISTV:stä.

Upeat konserttimme jatkuvat ja lippuja on lisätty kaikkiin konsertteihimme!  
Keskiviikkona 7.7. klo 18 Puistonäyttämöllä esiintyy ensimmäistä kertaa Pepe Willberg 8-henkisen orkesterin sekä Lumos-jousien säestämänä. Kyseessä on Pepe Willbergin konserttikesän suurin kokoonpano. Suosittu Mamba-yhtye nousee Puistonäyttämön lavalle 15.7. klo 18 esittämään suosituimpia ja rakastetuimpia kappaleitaan. Kesä jatkuu J. Karjalaisen konsertilla 22.7. klo 19. Katettu suuri Puistonäyttämön katsomo tarjoaa turvallisen konserttielämyksen säästä huolimatta. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä, turvavälejä muihin asiakkaisiin sekä hyvän käsihygienian huomioimista.
 
Tapahtumaliput osoitteesta https://taidekeskussalmela.fi/tapahtumat/ 

 

Elokuva- ja musikaalisävelmiä kuullaan Puistonäyttämöllä kolmeen kertaan:  
Oopperalaulaja, baritoni Waltteri Torikka ja näyttelijä-laulaja Maria Ylipää konsertoivat Salmelan Puistonäyttämöllä kolmeen kertaan. Musiikista vastaa Salmela Festival Orchestra, jonka kapellimestari Arto Paju on myös sovittanut kaikki konsertissa kuultavat kappaleet. Konsertissa kuullaan kauneimpia elokuva- ja musikaalisävelmiä täysin uusin sovituksin. Kaikkiin kolmeen konserttiin on lippuja jäljellä.
 
Konsertti taltioidaan, ja sen voi katsoa jälkikäteen Alfa-Tv:stä ensimmäistä kertaa 31.7. klo 21 ja myöhemmin uusintana 23.10. klo 21.
 
Loppukesästä Kaikki laulaa jälleen Salmelassa!  
Jo kolmatta kertaa järjestettävä Kaikki laulaa Salmelassa 31.7. on hyvänmielen yhteislaulutapahtuma, jonka juontavat valovoimaiset Mikael Konttinen ja Arja Koriseva. Vierailevina solisteina Viktor Klimenko ja Hanna Hoikkala. Musiikista vastaa jälleen Salmela House Band Arto Pajun johtamana.
 
Konserttikauden ja samalla koko Salmelan kesän päättää Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti 15.8., jossa mestarikurssin oppilaat esiintyvät Pekka Asikaisen sekä Armaan Madarin säestämänä Puistonäyttämöllä. Myös Matti Salminen ja Juha Uusitalo esiintyvät yhdessä kurssilaisten loppugaalassa.    

Enemmän irti näyttelystä yleisöopastuksen avulla  
Kesä on lähtenyt käyntiin vilkkaasti. Järjestämme joka keskiviikko klo 12 yleisöopastuksen, opastus sisältyy näyttelylipun hintaan. Opastuksen kesto on n. 1,5 tuntia. Näyttelyssämme on esillä nuorien taiteilijoiden lisäksi myös vanhoja mestareita, kuten Reidar Särestöniemi ja Rafael Wardi. Kesän nuori taiteilija on viime vuoden kuvataidekilpailusta noussut Suvi Malek.
 
Kaikkiin Salmelan kesän taiteilijoihin voi tutustua Alfa-tvssä esitettävässä Salmelan kulttuurikesä- dokumentissa, jonka ensiesitys on 6.7. klo 20.30. Uusintana dokumentin voi katsoa 7.7. klo 15.30, 9.7. klo 17.30 sekä 10.7. klo 11.30.  


Uudistunut Ravintola Kesäheinän menu on saanut upean vastaanoton  
Ravintola Kesäheinän uudistunut buffetlounas on kerännyt valtavasti positiivista palautetta. Uutuutena ravintolassa voi nauttia myös itsetehtyä raparperimehua mäntyharjulaisten pihamailta saaduista raparpereista.
Asiantuntemuksella valitut viinit korostavat buffetpöydän makunautintoja.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt ovat auki 12.6.-15.8. klo 11-18.
Ravintola Kesäheinä palvelee aukioloaikoinamme.


Vuohijärven näyttely on saavuttanut suuren suosion  
Myös Vuohijärvellä on ollut toiminnantäyteinen alkukesä. Säät ovat suosineet ja näyttelyvieraat ovat saaneet nauttia niin sisätilojen näyttelyistä kuin Rakkauspuiston kukkaloistosta. Kauniit Rakkauspuiston istutukset on toteutettu yhteistyössä Viherpeukaloiden kanssa. Tänä kesänä Vuohijärven näyttelyssä ” 1000-vuotinen valtakunta” ovat radikaalit 60-luvun taiteilijat Miina Äkkijyrkkä, Leonardo da Vilhu, sekä Ilkka Juhani Takalo-Eskola. Vuohijärven näyttelyt ja kahvila Kaakkuri ovat avoinna 12.6.-15.8. klo 11-17.

Ravintola Kesäheinän herkkukassi!

Kesäheinän herkukassi

Viemisiksi, tuomisiksi tai omaan herkutteluun! 

39 €

Tilaa verkkokaupasta tai suoraan Kesäheinästä (puh. 050 3388 116) edellisenä päivänä klo 17 mennessä.

sisältää:  

Hauhalan hanhipatee 1 kpl 

Sillikonttorin silliä 1 prk 

Sillikonttorin silakkaa 1 prk 

Kesäheinän saaristolaisleipä 1 kpl 

Kouvolan lakritsin Veturi-aski 1 kpl 

Vierulan tilan kuivattuja mansikoita 1 pussi 

Nouto ravintola Kesäheinästä paikanpäältä!
(Mäntyharjuntie 29, 52700 Mäntyharju)

Olemme lisänneet lippuja kaikkiin konsertteihin. Olkaa hyvä!

Olemme lisänneet lippuja kaikkiin konsertteihin. Olkaa hyvä!

SALMELAN KESÄ ON VALMIS – NYT ON YLEISÖN VUORO
Taidekeskus Salmela toivottaa vieraat tervetulleiksi näyttelyyn ja upeisiin konsertteihimme!

Näyttelykausi on avoinna 12.6.-15.8.2021 klo 11-18. Valmistaudumme kesään monipuolisilla konserteilla. Olemme lisänneet lippukapasiteettiamme kaikkiin Puistonäyttämön tapahtumiin aluehallintoviraston sallimissa puitteissa. Vaikka olemme kasvattaneet yleisökapasiteettia, pystymme silti järjestämään tapahtumat turvallisesti ja väljästi. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Tapahtumaliput osoitteesta www.taidekeskussalmela.fi/kauppa

Jaakko Ryhänen tulee avaamaan Salmelan kesän Hannakaisa Nyrösen kanssa 12.6., säestäjänään pianotaiteilija Anu Kosonen. Monipuolisessa ohjelmistossa kuullaan suosikkeja ja klassikoita, säveltäjinä Oskar Merikanto, Rauno Lehtinen, George Malmsten ja Toivo Kärki. Kuulemme myös duettoja mm. operetista Iloinen Leski. Jaakko Ryhäsen ja Hannakaisa Nyrösen tulkinnat luovat unohtumattoman tunnelman Salmelan puistonäyttämölle.

Heinäkuun avaa Salmelan kaikkien aikojen suurin sinfoniakonsertti, kun 50-henkinen Salmelan oma Festivaaliorkesteri esiintyy Puistonäyttämöllä esittäen kapellimestari Arto Pajun sävellyksiä 40 vuoden ajalta. Solisteiksi saapuvat Ville Rusanen, Mikael Konttinen sekä Hanna Hoikkala. Klarinettikonserton solisteina ovat Kimmo Leppälä ja Pauli Leppälä ja viulukonserton esittää Jesse Viinikangas. Kapellimestarina Arto Paju. Elämyksellinen konsertti vie kuulijan uuteen ulottuvuuteen, musiikin soljuessa genrestä toiseen.

Heinäkuussa lisäksi Pepe Willberg mukanaan 8 hengen orkesteri ja Lumos-jouset (7.7.), Mamba (15.7.) ja J. Karjalainen (22.7.) Elokuvamusiikkikonsertissa esiintyvät Waltteri Torikka, Maria Ylipää ja Salmelan festivaaliorkesteri (24.-25.7.).
Hyvän mielen yhteislaulutilaisuus Kaikki laulaa Salmelassa 31.7. laulattajina Arja Koriseva, Mikael Konttinen, Hanna Hoikkala ja Salmela House Band kapellimestarinaan Arto Paju. Vierailevaksi solistiksi saapuu Viktor Klimenko. Kesän päättää Matti Salmisen mestarikurssin konsertti 15.8. Puistonäyttämöllä.

Liisa-Maija Laaksosen taiteilijajuhla valitettavasti siirtyy seuraavalle vuodelle, sisätiloihin asetettujen yleisörajoituksien takia. Kaikkiin lipun ostaneisiin on oltu yhteydessä. Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti on siirtynyt kirkosta Puistonäyttämölle.

KESÄ TOTEUTUU!


Taidekeskus Salmela toivottaa vieraat tervetulleeksi turvalliseen ja monipuoliseen kulttuurikesään.   Näyttelykausi on auki 12.6.-15.8.2021 klo 11-18, valmistaudumme kesään monipuolisella tapahtumaohjelmalla. Yleiset turvallisuusohjeet tarkasti huomioiden voimme palvella asiakkaitamme lähes normaalisti. Konserttilippuja tulee lisää myyntiin kun rajoituksia puretaan.

Tapahtumaliput osoitteesta www.taidekeskussalmela.fi/kauppa

Viime kesän kokemusten perusteella ja uusien ohjeistusten myötä sekä Salmela että Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo pystyy järjestämään täysipainoiset näyttelyt. Tapahtumat toteutetaan yleisömäärärajoituksin. Laajat näyttelytilat ja ulkoalueet tarjoavat mahdollisuuden tutustua turvallisesti näyttelyihin. Taidekeskus Salmelan puistonäyttämö, katettu 1300-hengen ulkoilmakatsomo, on jaettu kahteen tai useampaan erilliseen lohkoon, jotka tarjoavat tasavertaiset paikat kaikille tapahtumavieraille.

Kesän avaa 12.6. legendaarinen basso Jaakko Ryhänen sekä sopraano Hannakaisa Nyrönen, säestäjänään pianotaiteilija Jukka Nykänen. Avajaisjuhla järjestetään konsertin jälkeen. Näyttelyn avaa LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen. Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijan palkinnon luovuttaa kauppaneuvos Heikki Hämäläinen.
 
Kuvataiteen legendoista Salmela esittelee rakastetun Reidar Särestöniemen (1925-1981) teoskokoelman Kokoelma muodostuu Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiön sekä useiden yksityiskokoelmien teoksista. Uudet teoskokoelmat näyttelyyn tuovat Marika Mäkelä, Rafael Wardi ja Mi Kuoppa. Näyttelyssä nähdään teoksia myös Nina Ternolta (1935-2003) ja Harri Leppäseltä (1952-2017). Kesän nuori taiteilija on kuvataidekilpailussa 2020 yleisön suosikiksi äänestetty Suvi Malek. Teoskokoelmansa esittelevät kuvataidekilpailun 2020 voittaja Anna-Liisa Kankaanmäki sekä Kia Taegen, Elisa Marin, Markus Still, Kaisamaisa Erämies, Anni Jokitalo, Tilla Kekki, Inari Krohn, Johanna Lumme, Vilmalotta Olivia Schafhauser ja Kaisa-Tuulia Tuomi.

Heinäkuun tapahtumat alkavat 1.7., jolloin Salmelan oman kapellimestarin Arto Pajun sävellyskonsertissa kuullaan aarioita Wiipuri -oopperasta, joka kantaesitetään Salmelassa kesällä 2022. Sinfoniaorkesterin solisteina esiintyvät Ville Rusanen, Mikael Konttinen ja Hanna Hoikkala. Klarinettikonserton solisteina ovat Kimmo ja Pauli Leppälä ja viulukonserton esittää Jesse Viinikangas.

Liisamaija Laaksonen viettää taiteilijajuhlaansa 3.7. Mäntyharjun kirkossa. Juhlassa esiintyvät Vesa-Matti Loiri, Katariina Kaitue ja Samuli Edelmann, säestäjänä Matti Paatelma. Heinäkuussa lisäksi Pepe Willberg mukanaan 8 hengen orkesteri ja Lumos-jouset (7.7.), Mamba (15.7.) ja J. Karjalainen (22.7.) Elokuvamusiikkikonsertissa esiintyvät Waltteri Torikka, Maria Ylipää ja Salmelan festivaaliorkesteri (24.-25.7.). 
Hyvänmielen yhteislaulutilaisuus Kaikki laulaa Salmelassa 31.7. laulattajina Arja Koriseva, Mikael Konttinen, Hanna Hoikkala ja Salmela House Band kapellimestarinaan Arto Paju. Vierailevaksi solistiksi saapuu Viktor Klimenko. 

Matti Salmisen mestarikurssin konsertti 15.8.
Taidekeskus Salmelan ensimmäinen mestarikurssi laulajille Matti Salmisen johdolla järjestetään elokuussa. Opettajina Matti Salmisen lisäksi toimivat Juha Uusitalo ja Pekka Asikainen, säestäjänä toimii Armaan Madar. Kurssille on kutsuttu 7 lahjakasta laulajaa ja kurssille on mahdollisuus hakeutua kuunteluoppilaaksi seuraamaan opetusta. Mestarikurssin oppilaat esiintyvät kurssin päätöskonsertissa, joka on Salmelan kulttuurikesän huipennus.
Ravintola Kesäheinä avautuu samanaikaisesti Salmelan kanssa. ”Maku edellä” on uuden ravintolapäällikön suunnitelma, jossa Kesäheinän perinteiset paikalliset herkut kohtaavat sopivasti uutta ja mielenkiintoista makumaailmaa. Myös viinilista on uudistunut ja juomat on valittu asiantuntijoiden avulla, buffet-pöydän makuvalikoima huomioiden.
Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo 12.6.- 15.8.2021, ryhmille alkaen 25.5. klo 11-17.
Vuohijärven näyttelyn taiteilijat ovat Miina Äkkijyrkkä, Ilkka Juhani Takalo-Eskola ja Leonardo da Vilhu. Näyttelyn teemana 1000-vuotinen valtakunta.
 
Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä tunnetaan parhaiten lehmäaiheisista peltiveistoksistaan. Äkkijyrkkä on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta ja ennen sitä Ypäjän hevostalouskoulusta. Äkkijyrkkä ilmaisee lahjakkuuttaan monilla eri materiaaleilla ja tekniikoilla. Aiheena ovat useimmiten hänelle rakkaat naudat ja hevoset. Äkkijyrkkä tunnetaan alkuperäiskarjarotujen suojelijana.
 
Ilkka Juhani Takalo-Eskolan teokset ennakoivat usein ajassa liikkuvia taiteen ilmiöitä. Hän teki käsitteellisiä teoksia jo ennen kuin ilmiötä Suomessa tunnettiin. Monet hänen teoksistaan ovat omakuvia tai muuten omaelämänkerrallisia. ”Teosten elementtejä ovat usein ihmiskeho, alastomuus ja luonto. Alaston keho kuvaa ihmisen avuttomuutta ja vieraantumista luonnosta”. Maalauksissa on myyttisyyttä ja rituaalinomaisuutta.
 
Leonardo da Vilhu eli Risto Vilhunen on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta. Hän on suomalainen taidemaalari ja taiteen kerääjä. Vilhu tunnettiin 1960-luvulla pop-taiteen tekijänä, mutta sittemmin hän innostui maisemamaalauksesta sekä renessanssiajan estetiikasta ja ajatusmaailmasta ja otti taiteilijanimekseen Leonardo da Vilhu.

1000-vuotinen valtakunta mielletään onnen, rauhan ja rakkauden kodiksi. Tulkinnasta riippuen se voi olla tässä, meidän ympärillämme, juuri nyt ja tänään tai vaihtoehtoisesti haaveemme tai tavoitteemme. Vuohijärven kesän 2021 näyttelyyn entiseen kirkkosaliin saapuva kävijä voi hiljentyä pohtimaan kolmen eri taiteilijan näkemystä ja tulkintaa 1000-vuotisesta valtakunnasta ja havainnoida millaisia ajatuksia nämä näkemykset herättävät.
Rakkauspuisto kukoistaa Viherpeukaloiden kokoamalla yhdistelmällä kauniita kesäkukkia ja monivuotisia kasveja. Puiston istutukset on suunnitellut hortonomi Oona Toivanen. Puistossa on myös veistoksia usealta hienolta taiteilijalta. Heikki Häiväojan Koivu ja tähti- veistokseen voi tulla ripustamaan oman rakkauslukkonsa merkiksi ikuisesta rakkaudesta ja ystävyydestä.
 
Kahvila Kaakkurissa leivotaan aamuisin tuoreet korvapuustit, jotka ovat kahvilan ehdottomasti suosituin tuote. Myös muut perinteiset leivonnaiset kuuluvat valikoimaan. Tilauksesta järjestämme kahvitukset myös eri kokoisille ryhmille. Putiikista löytyy muunmuassa näyttelytuotteita, paikallisia käsintehtyjä koruja, luonto- ja taidekirjoja, postikortteja sekä Repovesi-tuotteita.

Lisätietoa www.taidekeskussalmela.fi ja www.kulttuurivuohijarvi.fi
Mahdolliset muutokset päivitämme nettisivuillemme

Taidekeskus Salmela valmistautuu turvalliseen ja monipuoliseen kulttuurikesään.


Viime kesän kokemusten perusteella Salmela pystyy järjestämään täysipainoiset näyttelyt. Taidekeskus Salmelan puistonäyttämö, katettu 1300-hengen ulkoilmakatsomo, on mahdollista jakaa kahteen tai useampaan erilliseen lohkoon, jotka tarjoavat tasavertaiset paikat kaikille tapahtumavieraille. Yleiset turvallisuusohjeet tarkasti huomioiden voimme palvella asiakkaitamme lähes normaalisti. Mahdolliset muutokset tapahtumiin ja näyttelyihin päivitetään Salmelan nettisivuille.

TAITEILIJAT SALMELASSA JA VUOHIJÄRVELLÄ – Kesän uutuutena Matti Salmisen mestarikurssi

Salmelan näyttelyt avoinna 12.6.-15.8.2021 klo 11-18, Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo klo 11-17.

Taidekeskus Salmela Mäntyharjussa valmistautuu kesään monipuolisella tapahtumaohjelmalla.

Kuvataiteen legendoista Salmela esittelee rakastetun Reidar Särestöniemen (1925-1981) teoskokoelman

Kokoelma muodostuu Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiön sekä useiden yksityiskokoelmien teoksista. Uudet teoskokoelmat näyttelyyn tuovat Marika Mäkelä, Rafael Wardi ja Mi Kuoppa. Näyttelyssä nähdään teoksia myös Nina Ternolta (1935-2003) ja Harri Leppäseltä (1952-2017). Kesän nuori taiteilija on kuvataidekilpailussa 2020 yleisön suosikikseen äänestämä Suvi Malek. Teoskokoelmansa esittelevät kuvataidekilpailun 2020 voittaja Anna-Liisa Kankaanmäki sekä Kia Taegen, Elisa Marin, Markus Still, Kaisamaisa Erämies, Anni Jokitalo, Tilla Kekki, Inari Krohn, Johanna Lumme, Vilmalotta Olivia Schafhauser ja Kaisa-Tuulia Tuomi.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolle 1000-vuotinen valtakunta -näyttelykokonaisuus

Vuohijärven näyttelyn taiteilijat ovat Miina Äkkijyrkkä, Ilkka Juhani Takalo-Eskola ja Leonardo da Vilhu.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo Kouvolassa avautuu yleisölle jo toukokuussa ollen auki lauantaisin.

Kesän uutuutena Salmelan tilaama sävellyskonsertti laajennetulla Puistonäyttämöllä

Kesän avaa 12.6. Saimaa Sinfonietta solistinaan legendaarinen basso Jaakko Ryhänen sekä sopraano Hannakaisa Nyrönen, kapellimestarina Elias Seppälä.  Avajaisjuhla järjestetään konsertin jälkeen. Sävellyskonsertissa 1.7. kuullaan aarioita Salmelan oman kapellimestarin Arto Pajun säveltämästä Wiipuri -oopperasta, joka kantaesitetään Salmelassa kesällä 2022. Sinfoniaorkesterin solisteina esiintyvät Ville Rusanen, Mikael Konttinen ja Hanna Hoikkala. Klarinettikonserton solisteina ovat Kimmo ja Pauli Leppälä ja viulukonserton esittää Jesse Viinikangas.

Liisamaija Laaksonen viettää taiteilijajuhlaansa 3.7. Mäntyharjun kirkossa. Juhlassa esiintyvät Vesa-Matti Loiri, Katariina Kaitue ja Samuli Edelmann. Säestäjänä toimii Matti Paatelma.

Juhannuspäivänä 26.6. puistonäyttämöllä svengataan Muskan ja orkesterin tahtiin. Heinäkuussa lauteille nousevat Pepe Willberg ja 12 miehen orkesteri (7.7.), Mamba (15.7.) ja J. Karjalainen (22.7.) Elokuvamusiikkikonsertissa esiintyvät Waltteri Torikka, Maria Ylipää ja Salmelan festivaaliorkesteri (24.-25.7.). 

Hyvänmielen yhteislaulutilaisuus Kaikki laulaa Salmelassa on 31.7. laulattajina Arja Koriseva, Mikael Konttinen, Hanna Hoikkala ja Salmela House Band kapellimestarinaan Arto Paju.

Matti Salmisen mestarikurssin konsertti 15.8.

Taidekeskus Salmelan ensimmäinen mestarikurssi laulajille Matti Salmisen johdolla järjestetään elokuussa. Opettajina Matti Salmisen lisäksi toimivat Juha Uusitalo ja Pekka Asikainen. Kurssille on kutsuttu 7 lahjakasta laulajaa ja kurssille on halukkaiden mahdollisuus hakeutua kuunteluoppilaaksi seuraamaan opetusta. Mestarikurssin oppilaat esiintyvät kurssin päätöskonsertissa, joka huipentaa Salmelan kulttuurikesän.

Puistonäyttämön laajennuksen myötä istumapaikkoja on 1300. Salmela on varautunut järjestämään tapahtumat turvavälein ja voimassa olevien määräysten mukaisesti

Ravintola Kesäheinä avautuu samanaikaisesti Salmelan kanssa. ”Maku edellä” on uuden ravintolapäällikön suunnitelma, jossa Kesäheinän perinteiset paikalliset herkut kohtaavat sopivasti uutta ja mielenkiintoista makumaailmaa.

Nuorten kuvataidekilpailun voittajat julkistettu

10.07.2020

TAIDEKESKUS SALMELAN NUORTEN KUVATAIDEKILPAILUN VOITTAJAT JULKISTETTU

Salmelan näyttelyt avoinna 6.6.-9.8.2020 klo 11-18

Kilpailuun ilmoittautui yli 300 nuorta taiteilijaa ja tuomaristo luonnehti kilpailuaineistoa erittäin monipuoliseksi niin osallistujien kuin heidän edustamiensa taidemuotojenkin osalta. Näyttelyluokkaan valikoitui teoskuvien perusteella 16 naista ja yksi mies. Tuomariston puheenjohtaja Taina Myllyharju kertoi, että esivalinta suoritettiin kuitenkin ilman henkilötietoja, joten sukupuolijakauma oli sattumaa. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Tampereen taidemuseon johtaja, FM Taina Myllyharju, taidemaalari Jan Neva, antiikkialan asiantuntija Wenzel Hagelstam, taideasiantuntija FT Pauliina Laitinen, kuvataiteilija Juhani Järvinen sekä Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Viidennen Salmelan kuvataidekilpailun voittajaksi tuomaristo valitsi taidemaalari Anna-Liisa Kankaanmäen, toiseksi taidemaalari Kia Taegenin ja kolmanneksi taidemaalari Elisa Marinin. Tuomariston kunniamaininnat saivat Kaisamaisa Erämies, Markus Still sekä Terhikki Vaarala. Yleisö oli äänestänyt omaksi suosikikseen taidemaalari Suvi Malekin. Tuomariston mukaan näyttelyluokkaan valikoituneissa ja erityisesti voittajaksi valitun Kankaanmäen teoksissa näkyy, kuinka taiteessa tällä hetkellä haetaan vaikutteita taidehistoriasta ja kaukaakin menneisyydestä. Tuomariston jäsen Wenzel Hagelstam nosti esille Anna-Liisa Kankaanmäen barokkivaikutteisten teosten huiman teknisen taituruuden.

Palkinnot voittajille luovuttivat Lähi-Tapiolan pääjohtaja Juha Koponen, Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sekä Veikkauksen varatoimitusjohtaja Juhapekka Nummikoski. Jaettujen stipendien yhteisarvo on noin 10 000 euroa.

Kaikki näyttelyluokkaan valitut taiteilijat olivat Sara Blosseville (Vantaa), Kaisamaisa Erämies (Lappeenranta), Ella Jokinen (Oulu), Anna-Liisa Kankaanmäki (Lahti), Heta Kasurinen (Kuusankoski), Suvi Malek (Pirkkala), Elisa Marin (Lahti), Sirkku Muotka (Hämeenlinna), Emmi Mustonen (Tampere), Kukka Pitkänen (Hämeenlinna), Sanni Saari (Tampere), Markus Still (Oulu), Astrid Strömberg (Helsinki), Kia Taegen (Helsinki), Henna Tyrväinen (Pori), Terhikki Vaarala (Helsinki) ja Iida Valkonen (Helsinki).

Tilaisuudessa huomioitiin myös Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi valittu kuvanveistäjä Eliya Zweygberg. Nuoren taiteilijan stipendin luovutti Asianajotoimisto Properta Oy:n Timo Järvinen.

Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijan stipendi luovutetaan sairastumisten vuoksi myöhemmin kesällä.

Kuvamateriaalia medialle: www.taidekeskussalmela.fi/media (ei vaadi sisäänkirjautumista)

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja

Tuomas Hoikkala
0400 656 432
tuomas.hoikkala@taidekeskussalmela.fiMuokkaa

SALMELA AVAUTUU TULEVANA LAUANTAINA 6.6.2020

02.06.2020

Salmelan näyttelyt avoinna 6.6.-9.8.2020 klo 11-18

Suomen suurimpiin festivaaleihin kuuluva Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla avautuu lauantaina 6.6.2020. Poikkeusoloista huolimatta Salmelassa odotetaan tulevaa kesää hyvällä mielellä. Avajaisjuhlaa ei tänä kesänä järjestetä ja konsertit on siirretty kesälle 2021. Konserttien sijaan kuullaan mm. Esko Valtaojaa, Esa Saarista, Jukka Puotilaa ja Jorma Uotista.

Kuvataidekilpailun näyttelyluokka ja kuvataiteen mestarit kesän näyttelyssä

Salmelan kesän taiteilijoina esiintyvät kuvanveistäjät Miina Äkkijyrkkä, Veikko Myller ja Tiina Torkkeli sekä taidemaalarit Elina Försti, Tuomo Saali, Rafael Wardi ja Reidar Särestöniemi.

Kesän nuori taiteilija on kuvanveistäjä Eliya Zweygberg. Hänet palkitaan Properta Asianajotoimisto Oy:n stipendillä 10.7.2020.

Domanderin näyttelyalueelle on sijoitettu kuvataidekilpailun näyttelyluokka. Näyttelyluokkaan valitut taiteilijat esiintyvät kukin omissa huoneissaan. Näyttelyluokkaan valitut taiteilijat ovat Sara Blosseville (Vantaa), Kaisamaisa Erämies (Lappeenranta), Ella Jokinen (Oulu), Anna-Liisa Kankaanmäki (Lahti), Heta Kasurinen (Kuusankoski), Suvi Malek (Pirkkala), Elisa Marin (Lahti), Sirkku Muotka (Hämeenlinna), Emmi Mustonen (Tampere), Kukka Pitkänen (Hämeenlinna), Sanni Saari (Tampere), Markus Still (Oulu), Astrid Strömberg (Helsinki), Kia Taegen (Helsinki), Henna Tyrväinen (Pori), Terhikki Vaarala (Helsinki) ja Iida Valkonen (Helsinki).

Kuvataidekilpailun palkintojenjako järjestetään perjantaina 10.7.2020 Salmelassa. Kilpailun nimikkopalkinnot luovuttavat Lähi-Tapiola, Veikkaus ja Mäntyharjun kunta.

Kesän ohjelmassa musiikki vaihtuu vetovoimaiseen puheeseen

Olosuhteista johtuen kesän konsertit on siirretty seuraavaan kesään ja tilalla kuullaan esityksiä suomalaisten rakastamilta virtuooseilta. Ennakko-ohjelman mukaisesti tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja luennoi aiheesta ’Kaunis maailma’. Perjantaina 10.7. esiintyy filosofi Esa Saarinen ’Rakkaudellisuus voittaa’, torstaina 16.7. Jukka Puotila -show ja keskiviikkona 29.7. Jorma Uotinen ja pianisti Jari Hakkarainen ’Anekdootteja elämästä, puhetta taiteilijuudesta, Pariisin vuosista, ajan vääjäämättömästä kulusta, elämästä ilolla ja innostuksella’. Yleisön toivotaan saapuvan paikalle hyvissä ajoin ruuhkien välttämiseksi ja siksi Duo Salmela esittää jokaisessa tilaisuudessa sisääntulomusiikkia tunti ennen tilaisuuksien alkua. Lippuvarauksen yhteydessä on mahdollista varata myös ravintolapalveluja. Lippuja myydään rajoitettu määrä ja istumapaikat on sijoitettu turvavälein. Myyntipisteiden riittävyydellä vältetään jonojen syntyminen. Riskiryhmillä on mahdollisuus seurata luentotilaisuutta uudesta festivaaliteltasta, johon on myös järjestetty äänentoisto.

Salmelan näyttelyalue on varsin laaja, isompikin kävijämäärä mahtuu hajautumaan alueelle hyvin. Näyttelyiden kulkusuunta on määritelty. Salmelan henkilökunta ohjaa ja valvoo, jotta turvavälit säilyvät eikä ruuhkia pääse syntymään. Näyttelyt avautuvat maanantaisin jo klo 9.00 riskiryhmiä ajatellen.

Kuvamateriaalia medialle: www.taidekeskussalmela.fi/media (ei vaadi sisäänkirjautumista)

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja

Tuomas Hoikkala, p. 0400 656 432, tuomas.hoikkala@taidekeskussalmela.fi

Virtuaalinäyttely avoinna!

08.06.2020

Virtuaalinäyttely on auennut osoitteessa: https://virtuaalisalmela.fi/

Näyttelylipun voi maksaa verkkopankissa, minkä jälkeen voit klikata itsesi suoraan näyttelyyn tai kirjautua sinne myöhemmin sähköpostiisi maksamisen jälkeen saamasi koodin avulla. Virtuaalinäyttelyn etusivulla on käytännön ohjeita näyttelyssä käymiseen. Teostiedot saat auki klikkaamalla teosta ja nuolen kohdalta kuulet taiteilijan itsensä kertovan työskentelystään. Toivottavasti viihdyt Salmelassa myös virtuaalisesti!

KUVANVEISTÄJÄ ELIYA ZWEYGBERG SALMELAN NUOREKSI TAITEILIJAKSI

12.05.2020

Suomen suurimpiin kulttuuritapahtumiin kuuluva mäntyharjulainen Taidekeskus Salmela on valinnut kesän nuoreksi taiteilijaksi kuvanveistäjä Eliya Zweygbergin (s. 1987).

Eliya Zweygberg on itseoppinut kuvanveistäjä. Hän on työstänyt veistoksia metalliverkosta vuodesta 2017 lähtien. Zweygbergin yksityiskohtiin keskittyvä työskentelytapa luo veistoksille elävän ilmeen ja olemuksen. Hän kokee välillä olevansa taiteilijan sijaan pikemminkin rakentaja: työ valmistuu hitaasti, pala palalta. Inspiraatio kumpuaa eläimistä ja luonnosta sekä eettisistä kysymyksistä eläinten ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Teoksillaan Zweygberg haluaa kiinnittää huomiota myös uhanalaisiin eläimiin ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun.

Salmelan näyttelyt avoinna 6.6.-9.8.2020 klo 11-18

Kuvamateriaalia medialle: www.taidekeskussalmela.fi/media (ei vaadi sisäänkirjautumista)

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja
Tuomas Hoikkala
0400 656 432
tuomas.hoikkala@taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela Suomen viidenneksi suurin festivaali

Taidekeskus Salmela on tällä hetkellä Finland Festivalsin jäsenfestivaaleista viidenneksi suurin myytyjen lippujen määrän perusteella. Ensi kesänä Salmelassa esiintyvät mm. Kaartin soittokunta, Esko Valtaoja, Jyväskylä Sinfonia, J. Karjalainen, Tero Vaara , Waltteri Torikka & Maria Ylipää sekä Japanin Itsepuolustusvoimien soittokunta. Puistonäyttämöllä järjestetään myös Jussi Raittinen 60 vuotta taiteilijana -juhlakonsertti ja kesän ohjelma huipentuu hyvänmielen yhteislaulutapahtumaan Kaikki laulaa Salmelassa. Kesän kuvataiteilijat julkistetaan 14.1.2020.

Kymmenen suurinta FF-festivaalia vuonna 2019 myytyjen lippujen perusteella:

  1. Ruisrock  105 000
  2. Pori Jazz  67 518
  3. Helsingin juhlaviikot  50 166
  4. Savonlinnan Oopperajuhlat  47 331
  5. Taidekeskus Salmela  41 989
  6. Kuhmon Kamarimusiikki  31 868
  7. Sodankylän elokuvajuhlat  30 371
  8. Tampereen Teatterikesä  29 979
  9. Oriveden Suvi  18 014
  10. Kaustinen Folk Music Festival  17 321

Finland Festivalsin tiedotteen voitte katsoa täältä: http://www.festivals.fi/finland-festivalsin-jasenfestivaaleilla-vierailtiin-vuonna-2019-yli-kaksi-miljoonaa-kertaa/#.XhgsrfxS-Uk


Salmelassa tapahtuu

Uutiset

Uutiset

Design: Haaja