SALMELAN KESÄ ON TODELLISUUDEN JA UNELMAN KOHTAAMINEN

Taidekeskus Salmela on Suomen suurin kuvataidefestivaali, jossa on vieraillut 32 kesänä yli 800 000 vierasta. Monelle Salmelan näyttelyyn tutustuminen on saattanut olla ensimmäinen taidekokemus ja samalla alku elämänmittaiselle kulttuurimatkalle. Sydämellisesti tervetuloa Salmelaan, iloisten ihmisten kohtaamispaikkaan.

Tältä sivulta näet aukioloajat, hinnat ja vierailijan yleisinfon. Lue lisää näyttelyistä, konserteista ja Salmelasta yleisesti omilta sivuiltaan.

AVOINNA

Taidekeskus Salmelan näyttely avautuu jälleen la 11.6.2022

la 11.6. – su 14.8.2022.
Näyttelyt on avoinna joka päivä klo 11-18, myös juhannuksena.

Ravintola Kesäheinä on avoinna joka päivä klo 11-18, lounas tarjolla klo 12-17.

Verkkokauppamme palvelee ympäri vuoden:

YHTEYSTIEDOT

info@taidekeskussalmela.fi
p. 050 3388 114
Henkilökunnan tarkemmat yhteystiedot löydät täältä.

HINNAT

Näyttelyliput
peruslippu 14 €
opiskelija, varusmies 10 €
lapsi alle 16 v. 5 €
lapsi alle 7 v. veloituksetta
 
kausikortti 22 €
 
ryhmälippu (min. 20 henkilöä) 13 €

SIJAINTI

Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju

Helsingistä, Savonlinnasta, Jyväskylästä ja Imatralta alle 2 tuntia.
Tampereelta alle 3 tuntia ja Turusta 3,5 tuntia.

Noin 40 minuutin päässä Salmelasta sijaitsee toinen kohteemme, Vuohijärven luonto-ja kulttuuritalo.

Henkilökuntamme tavoitatte ympäri vuoden. Näyttelyjen aukioloaikaan palvelemme päivittäin klo 11-18, muutoin tavoitatte meidät arkisin klo 9-15 osoitteesta info@taidekeskussalmela.fi tai numerosta 050 3388 114.

Talvitoimisto:
Näkkimistöntie 1, 47900 Vuohijärvi

ALUE

Salmelan näyttelyalue Pyhäveden rannalla käsittää historiallisen päärakennuksen, Ravintola Kesäheinän alueen, vanhan Domanderin pihapiirin sekä laajat, viehättävät ulkotilat maisema- ja veistospuistoineen.

Näyttelyalueet yhdistävä silta ylittää salmen, jonka mukaan Salmela-rakennus, ja myöhemmin taidekeskus, on nimetty.

 

Taide on ajaton kertomus elämästä yhteisellä matkallamme

Tutustu taiteilijoihin ja pysy ajan tasalla Salmelan kuulumisista seuraamalla meitä Facebookissa, Instagramissa ja Youtubessa: @taidekeskussalmela

Salmela on ihmettelyn, kauneuden ja luovuuden synteesi. Salmela on näyteikkuna, jossa laadukkaan ohjelman ohella voit nauttia kesäisen festivaalin ilmapiiristä ja tunnelmallisesta yhdessäolosta. Salmelan työkalu on luovuus, joka mahdollistaa uusia näkökulmia. Taide on rohkea ristiriitojenkin edessä.

Tuomas Hoikkala
Tuomas Hoikkala
Toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala

USEIN KYSYTTYÄ

Myös perheen pienimmät ovat tervetulleita Salmelan taidenäyttelyihin. Monelle lapselle käynti Salmelassa on ensimmäinen kosketus taiteen maailmaan. Olemmekin halunneet luoda siitä elämyksen koko perheelle.

LIPUT

Alle 16-vuotiaat voivat tutustua näyttelyyn alennetulla hinnalla (5 €). Alle 7-vuotiaat tutustuvat näyttelyihin veloituksetta aikuisen seurassa.

SEIKKAILUTEHTÄVÄ

Voitte pyytää lipunoston yhteydessä lapsille seikkailutehtävän mukaan taiteen maailmaan veloituksetta. Tehtävän avulla lapset voivat tutustua taidenäyttelyyn ja kierroksesta taidenäyttelyssä syntyykin seikkailullinen elämys. Tehtävän suorittaneita odottaa kierroksen päätteeksi yllätys kotiin vietäväksi.

MUUT PALVELUT

Ravintola Kesäheinän lounaspöydässä alle 12-vuotiaat lapset herkuttelevat puoleen hintaan. Ravintolassa on syöttötuoleja pienimmille vieraille.

Lastenhoitohuone sijaitsee Ravintola Kesäheinän yhteydessä.

ELÄMYKSIÄ YHDESSÄ

Kahdeksan ideaa  elämyksellisen taidekierroksen viettoon yhdessä lasten kanssa

1. Kysy lapselta kysymyksiä kun kierrätte näyttelyssä. Mitä näet? Lapset voivat tuoda aivan uuden näkökulman näyttelyn teoksiin.

2. Katso teoksia läheltä! Voit pyytää lasta nimeämään teoksessa olevia värejä tai kuvailemaan teokseen käytettyjä materiaaleja.

3. Tutustu ympäristöön! Mitä muuta näet Salmelan ympäristössä? Kuinka monessa rakennuksessa vierailette näyttelyyn tutustuessa?

4. Pelatkaa taidebongausta. Valitkaa havaittavaksi kohteeksi esimerkiksi teoksissa esiintyvät hahmot tai värit. Kuinka monta eläintä taidenäyttelyn teoksissa esiintyy? Kuinka monta punaista teosta näit?

5. Tutustukaa teosten nimiin. Kuvaako nimi teosta? Minkä nimen itse antaisit teokselle? Miksi?

6. Tutkikaa teoksia eri etäisyyksiltä. Näyttääkö teos erilaiselta kun sitä katsoo läheltä ja kaukaa, tai eri kulmista?

7. Käytä eri aisteja. Kysy lapselta miltä teos voisi tuoksua tai mitä teos puhuisi jos teoksen sisälle voisi mennä.

8. Kulje näyttely seikkailutehtävän tahdissa. Voit pyytää tehtävän mukaan näyttelykierrokselle lipunoston yhteydessä ja sukeltaa sen avulla taiteen maailmaan.

Taidekeskus Salmelan näyttelytiloista Salmelan päärakennus sekä Ravintola Kesäheinä ovat liikkumisesteettömiä. Tiloihin on rakennettu luiskia poistamaan liikkumisesteitä. Lisäksi Salmelan päärakennuksessa on tuolihissi helpottamaan liikuntaesteisen pääsyä yläkerran näyttelytiloihin. Pyydä henkilökunnalta apua hissin käytön sekä pyörätuolin siirtämisen kanssa.

Domanderin näyttelyalue ei valitettavasti ole täysin esteetön. Vanhaan apteekkitaloon ei ole mahdollista rakentaa pyörätuoliluiskaa Museoviraston ohjeistuksen puitteissa. Näyttelyt ja teokset on kuvattu tabletille, jonka saa vastaanotosta pyytämällä.

Salmelan vastaanotossa on lainattavissa suurennuslaseja.

Koiravieraat ovat tervetulleita terassille ja pihapiiriin.

Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita Taidekeskus Salmelaan.

Pienet koirat ovat tervetulleita myös näyttelyyn sylissä, mikäli eivät häiritse muita näyttelyvieraita.

Mäntyharjussa ja lähialueilla on tarjolla useita mahtavia majoitusvaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Majoituksesta Mäntyharjulla saatte parhaiten tietoa Mäntyharjun kunnan internetsivuilta.

Majoitusvaihtoehtoja löydätte myös VisitMäntyharju -verkoston kautta. Taidekeskus Salmela on VisitMäntyharjun jäsenyritys.

VILLA AURORA

Taidekeskus Salmelan vieressä sijaitsee vuonna 2015 perustettu majoituskohde Villa Aurora. Villa Aurora sijaitsee kauniissa, historiallisessa kirkonkylämiljöössä ja tarjoaa aamiaismajoitusta (2-4 hh) sekä kokous- ja juhlatiloja. Villa Aurorasta voit tiedustella esim. näyttely- ja majoituspaketteja.

Villa Aurora
Tervaniementie 2
52700 Mäntyharju
Puh. 045-6156260
info@avamor.fi

www.villa-aurora.fi

Mäntyharjuun on hyvät liikenneyhteydet eri puolilta Suomea:
Helsingistä n. 200 km, Savonlinnasta n. 150 km ja Mikkelistä n. 45 km.

Käyttäessäsi navigaattoria, syötä osoitteeksi: Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju. Salmela sijaitsee etelästä päin vasemmalla, pohjoisesta päin oikealla puolella Mäntyharjuntietä.

JUNALLA

Mäntyharjussa pysähtyy useita junavuoroja päivittäin sekä etelän että pohjoisen suunnasta. Juna-aikataulut ja lippujen hinnat löydätte www.vr.fi. Junalippuja saa myös Mäntyharjun juna-asemalta lipunmyyntiautomaatista. Mäntyharjun keskustasta ja juna-asemalta on Salmelaan 3 km.

BUSSILLA

Linja-autoliikenteen vuorot ja lipunhinnat löytyvät www.matkahuolto.fi. Mäntyharjun linja-autoasema sijaitsee aivan keskustassa tavaratalo Minimanin pihassa 3 km päässä Taidekeskus Salmelasta. Pikavuorot kulkevat ainoastaan 5-tietä, lähimmät pysäkit pohjoisesta tultaessa Uutelan pysäkki (13 km keskustaan) ja etelästä tultaessa Vihantasalmen pysäkki (13 km keskustaan). Lähin OnniBussin pysäkki sijaitsee Kuortin ABC:llä Pertunmaalla (27 km Mäntyharjuun).

TAKSILLA

Taksin saa numerosta p. 0601 100 36 (hinta 1,00 €/puh+pvm tai mpm). Taksimatkan hinta juna-asemalta/Mäntyharjun keskustasta Salmelaan on noin 15 €.

Taidekeskus Salmela on avoinna yleisölle vain kesäisin. Talvikaudella Salmelan päärakennuksen tilat luovutetaan nuorten taiteilijoiden talviresidenssin käyttöön.

Lisätietoja residenssitoiminnasta täältä.

Vieritä ylös