UUTISET

Sakari Vinko Taidekeskus Salmelan Nuorten kuvataidekilpailun voittajaksi

Myös ukrainalaiset taiteilijat vahvasti kärkikaartissa.

Taidekeskus Salmela julkisti lauantaina 1.7. Nuorten kuvataidekilpailun voittajat. Kilpailu järjestettiin kuudetta kertaa ja ensimmäisen kerran siihen osallistui myös ulkomaisia taiteilijoita, nyt Ukrainasta.

Voittajaksi tuomaristo valitsi taidemaalari Sakari Vinkon. Toiseksi sijoittui ukrainalainen kuvanveistäjä Sergii Shaulis ja kolmanneksi tekstiilitaiteilija Melissa Sammalvaara. Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiö jakoi lisäksi kannustuspalkinnon yleisön suosikille, taiteilija Juliana Hyrrille sekä erikoispalkinnot Sakari Vinkolle, Kateryna Yehorovalle ja Oksana Mykhankolle. Myös Yehorova ja Mykhanko ovat Ukrainasta.

Kilpailuun haki 326 kuvataiteilijaa. Heistä näyttelyluokkaan ja loppukilpailuun valikoitui 18 taiteilijaa, joiden teoskokoelmat ovat esillä Taidekeskus Salmelan Domanderin alueella koko kesän. Kilpailu on järjestetty yhteistyössä Mäntyharjun kunnan ja Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön kanssa.

Taidemaalari Marika Mäkelän johtamaan tuomaristoon kuuluivat taidealan asiantuntija Wenzel Hagelstam, taideasiantuntija Pauliina Laitinen, FM Taina Myllyharju, kuvataiteilija Jan Neva sekä Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Hoikkalan mukaan kilpailun taso oli tänä vuonna kova ja aivan erityisesti sitä kirittivät ukrainalaiset. ”Valinnat osuivat mielestäni mukavasti kohdilleen, koska palkittujen joukossa oli maalari, kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija. Ja samalla kertaa useita eri tekniikoita.” Hän kertoo myös, että yhteistyö jatkuu uusienkin ukrainalaisten taiteilijoiden kanssa taas ensi talvena. ”Tarjoamme heille mahdollisuuden asua ja työskennellä Taidekeskus Salmelan residenssissä.”

1. LähiTapiolan nimikkopalkinto 4 000 euroa: Sakari Vinko (s.1994). Vinko on helsinkiläinen taidemaalari, joka tutkii töissään ihmistodellisuuden luonnetta kuvallisten vertausten ja mielikuvien kautta. Teokset kutsuvat katsojat tarkastelemaan ja kyseenalaistamaan, ja ne herättävät paljon kysymyksiä. Ominaista on myös eräänlainen outous, jossa arkinen kohtaa kohtalokkaan, tuttu vieraan ja orgaaninen synteettisen. Lähestymistapa juurruttaa teokset maalauksen pitkään historiaan, mutta aiheet ovat ajankohtaisia.

    2. Mäntyharjun kunnan nimikkopalkinto, 2 700 euroa: Sergii Shaulis (s.1985). Shaulis on kuvanveistäjä Ukrainan Harkovasta. Shaulis tutkii töissään ihmisen sisintä ja käyttää siihen perinteisiä metallitekniikoita, kuten valua ja hitsausta sekä nykyaikaista 3D-teknologiaa. Voimakkaissa, räjähdysherkissä veistoksissa on yhtä aikaa läsnä inhimillinen tunne ja taidokkaasta materiaalinkäsittelystä syntyvä käsitteellinen lataus.  Viimeisen yhdeksän vuoden ajan Shaulis on käsitellyt veistoksissaan sotaa. Hänen teoksiaan on yksityisissä kokoelmissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

    3. Taidekeskus Salmelan nimikkopalkinto 1 800 euroa: Melissa Sammalvaara (s. 1991). Sammalvaara on lankaa ja seikkailuja rakastava tekstiiliaiteilija, joka viihtyy niin Helsingissä kuin leirinuotiollakin. Luonnossa häntä inspiroivat erityisesti sammalet. Sammalvaara on valmistunut Aalto-yliopistosta ja vapaaksi taiteilijaksi hän ryhtyi vuonna 2019. Sen jälkeen Sammalvaara on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.  Moderneissa ryijyissään hän tarkastelee nykyihmisen luontosuhdetta erilaisin pinnoin, materiaalein ja tekniikoin. Kutomalla, tuftaamalla, neulomalla ja solmimalla tehdyt ryijyt kasvavat seinillä runsaina ryppäinä ja levittäytyvät rihmastoineen hellästi mutta määrätietoisesti. Yhden neliömetrin tekemiseen saattaa kulua jopa sata tuntia ja yhteen teokseen keskimäärin kuukausi. Lisäksi hän hyödyntää ryijyissään kierrätysmateriaaleja, keramiikasta tehtyjä ja laserleikattuja, virkattuja kappaleita, jotka vievät teokset kokonaan uusille tekstiilitaiteen alueille.

    Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön kannustuspalkinto yleisön suosikille, 2 000 euroa: Juliana Hyrri (s. 1989)

    Yleisön suosikki on helsinkiläinen Juliana Hyrri, joka on myös Taidekeskus Salmelan kesän 2023 Nuori taiteilija. Hyrrin työt koostuvat maalauksista, kollaaseista, tekstiilitaiteesta ja installaatioista. Niitä kaikkia leimaavat tilallinen leikki ja illuusio. Kollaasit ja visuaalisesti näyttävät maalaukset kuvaavat huoneita, joissa perspektiivit vinoutuvat mahdottomiksi ja kolmiulotteiset teokset luovat tiloja näyttelytilan sisään. Pysähtyneisyyden tunne tuo näennäisen herkkiin kuviin myös melankoliaa ja uhkaavuutta. Omaleimainen tekniikka, akvarellimaiset pastellipinnat, siveltimen liikkeen huolettomuus ja taustan karamellinväriset kohteet kutsuvat silmän sukeltamaan töihin yhä uudelleen ja uudelleen.

    Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön erikoispalkinnot, 3 x 1 000 euroa: Sakari Vinko, Kateryna Yehorova (s. 1991) ja Oksana Mykhanko (s. 1992).

    Ukrainalainen kuvataiteilija Kateryna Yehorova tekee taidegrafiikkaan viittaavia guassimaalauksia. Kerronnallinen kuvailmaisu ja illanhämyä ja satukirjoja muistuttava väripaletti luo maalauksiin tunnistettavan ja harmonisen tyylin. Teosten lähtökohta on taiteilijan oma havainto ympäristöstään; usein maalausten maisemat ja tilat ovat tunnistettavia, todellisia paikkoja. Ukrainalainen muotoilija ja kuvataiteilija Oksana Mykhanko työskentelee pääasiassa grafiikan menetelmin ja käyttää myös kollaasitekniikkaa, tekstiilejä, maalauksia ja digitaalisia välineitä. Tärkein teema on arkkitehtuuri, joka heijastaa alueellisia, kulttuurisia ja yksilöllisiä eroja. Salmelan näyttelyssä häneltä on esillä teoksia Sodan kartta -sarjasta.

    Scroll to Top