VUOHIJÄRVEN TALON HISTORIAA

Luonto- ja kulttuuritalo toimii Vuohijärven vanhassa kirkossa. Vuonna 1966 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Väinö Vuorinen. Se on kulttuurihistoriallisesti ja alueellisesti merkittävä kokonaisuus ja hieno esimerkki 60-lukulaisesta modernismista. Rakennukseen kuuluu kirkkosalin ja seurakuntasalin (nyk. näyttelysali ja kahvila Kaakkuri) lisäksi toimistosiipi, jossa on aiemmin sijainnut muun muassa pankin konttori ja diakonissan asunto.

Rakennus on aikaisemmin ollut Kouvolan seurakuntayhtymän omistuksessa. Loppuvuodesta 2013 siitä päätettiin kuitenkin luopua muun muassa matalan käyttöasteen vuoksi, ja ostajaksi löytyi Taidekeskus Salmelan Tuomas Hoikkala, joka ryhtyi pelastamaan arvokasta kiinteistöä kulttuurikäyttöön. Huonoon kuntoon päässeessä, purku-uhan alla olleessa kirkossa toteutettiin talvella 2014–2015 mittavat korjausinvestoinnit, joiden myötä mm. rakennuksen koko LVI-tekniikka uusittiin. Korjausten myötä kirkko muuttui luonto- ja kulttuuritaloksi, jonka avajaisia vietettiin 17.6.2015.

Uutta toimintaa varten rakennettiin myös kylää laajemminkin palveleva parkkialue tien toiselle puolelle. Vuonna 2016 rakennuksen sisäpihalle avattiin arkkitehti Riitta Vesalan ja hortonomi Oona Toivasen (Viherpeukalot) suunnittelema Rakkauspuisto, jonka kauniit kiveykset ja istutukset luovat hienot puitteet vaihtuvien veistoskokoelmien esittelyyn.

Nykyään luonto- ja kulttuuritalo tarjoaa kulttuuri- ja matkailupalveluja korkeatasoisella ja monitaiteellisella ohjelmallaan. Toimistosiivessä sijaitsee toinen galleriatila ja Taidekeskus Salmelan ympärivuotinen toimisto. Repoveden kansallispuiston läheisyys on innoittanut kehittämään palveluita luontomatkailijoiden ja luonnosta kiinnostuneiden tarpeisiin, ja kulttuuritalo täydentää osaltaan alueella jo ennestään olevia matkailupalveluita. Uuden elämän saanut rakennus saa jatkaa kylänraitin kiintopisteenä ja arvokkaana osana kulttuurimaisemaa.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto ARKVIIRI/arkkitehti SAFA Riitta Vesala sekä Studio Kaisa B/sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt.

Vuohijärven kirkko toimii nykyään Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalona.
Scroll to Top