TAIDEKESKUKSEN HISTORIAA

TAIDEKESKUKSEN HISTORIAA

Ilmoitus Kauppalehdessä syksyllä 1989 oli lähtölaukaus Salmelan perustamiselle. Mäntyharjun kunta oli päättänyt myydä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Salmelan rakennuksen. Syntyi idea monitaiteellisesta kulttuuritapahtumasta: nykytaidetta, musiikkia ja runoutta kulttuurimaisemassa.

Kunta teki joulukuussa 1989 päätöksen entisen pitäjäntuvan ja tontin myynnistä Taidekeskus Salmela -hankkeelle. Seuraavana keväänä kirkonkylä muuttui taidekeskukseksi. Ensimmäinen näyttelykesä vuonna 1990 oli menestys ja innosti jatkamaan: Salmela otettiin hyvin vastaan niin lehdistön kuin yleisönkin puolesta. Salmelasta alkoi rakentua modernin taiteen esittelypaikka, jonka anti oli erityisen monipuolista.

Nyt yli 30 vuotta myöhemmin Taidekeskus Salmelassa vierailee vuosittain noin 30 000 taiteen ystävää. Salmelasta on muodostunut Suomen suurin kuvataidefestivaali, joka käsittää näyttelyiden lisäksi konsertteja, residenssitoimintaa Mäntyharjussa ja Viipurissa sekä kuvataide- ja laulukilpailut. Miljöön muodostavat pitäjäntupa Salmelan lisäksi Ravintola Kesäheinä (entinen osuuskauppa), Domanderin näyttelyalueen apteekki- ja postitalot, palvelijan asunto, aitta ja piharakennukset sekä maisema- ja veistospuistot huvimajoineen.

Toiminta on laajentunut myös Kouvolaan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon perustamisen myötä. Nykyään Salmelassa ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa työskentelee seitsemän ympärivuotista ja noin 40 kausityöntekijää.

SALMELAN RAKENNUSTEN HISTORIAA

Taidekeskus Salmelan ainutlaatuinen miljöö koostuu Museoviraston ja UNESCO:n ohjeistusten mukaisesti kunnostetuista vanhoista rakennuksista ja puistomaisista ulkotiloista kuvankauniissa järvimaisemassa.

Kuvataiteen päänäyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu kirvesmiesempire-tyylinen Salmela, joka on ollut Savon suurin ja merkittävin kirkkokansan kokoontumispaikka. 1850-luvulla nykyisen muotonsa saanut talo on palvellut paitsi pitäjäntupana ja kirkkoväen majoituspaikkana, myös pankkina, kirjastona, kunnantalona, väestönsuojelukansliana, lottien kanttiinina ja ruokalana. Talvisodan syttyessä jonot ulottuivat talon edustalle asti, kun sotilasavustusta tarvitsevat omaiset täyttivät pihapiirin.

Kesällä 2005 näyttelytilat laajenivat kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Domanderin alueelle, kun miljööseen kuuluvat Mäntyharjun vanha postitalo ja apteekki avattiin kunnostettuina näyttelytoiminnalle. Talot rakennutti Salmelan vastakkaiselle rannalle apteekkari Adolf Fredrik Domander, joka perusti apteekkinsa yhteyteen myös postitoimiston, kirjakaupan sekä limonaaditehtaan. Vuonna 1874 valmistunut apteekki palveli aina vuoteen 1950 asti. Postitalo rakennettiin vuoden 1910 tienoilla.

2006 näyttelytilat kasvoivat käsittämään myös Domanderin pihapiirin vanhan palvelijan asunnon sekä piha-aitat. Kesäksi 2007 kunnostettiin navetta- rakennuksesta näyttelykäyttöön kaksi tilaa.

Domanderin alueella sijaitseva Apteekkitalo

Taidekeskus Salmelan Maisemapuisto avattiin vuonna 2002. Maisemapuistoon kuuluvat veistospuisto, huvimajat sekä Ravintola Kesäheinä. Kesäksi 2003 puistoon toteutettiin lampi, jonka rantaan nousivat C.L. Engelin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Vuonna 2004 esiteltiin Wivi Lönnin suunnittelema kulttuurihistoriallinen huvimaja. Maisemapuistossa on ollut myös Salmelan järjestämän huvimajakilpailun myötä syntyneitä rakennuksia. Veistospuistoon valmistui vuonna 2008 arkkitehti Theodor Höijerin (1843-1910) suunnittelemien ikkunoiden inspiroima Huvimaja Höijer.

Vuonna 2009 Salmelan piha-alueella avattiin vuosittain uudistuva veistospuisto, jossa oli ensimmäisenä kesänä esillä teoksia Ukri Merikannolta, Eero Hiiroselta ja Lars-Gunnar Nordströmiltä. Ulkoveistokset ovat olleet osa Salmelan miljöötä jo ensimmäisestä kesästä lähtien, kun Olavi Lanun teokset saapuivat Pyhäveden rannalle.

Ravintola Kesäheinä toimii vanhassa osuuskaupan talossa. Konserttitoimintaa varten Kesäheinän pihalle rakennettiin vuonna 2014 iso puistonäyttämö, jota on sittemmin myös laajennettu kahteen otteeseen palvelemaan kasvavia yleisömääriä. Nykyään näyttämöllä on noin tuhat katettua istumapaikkaa.

Domanderin aluella sijaitseva Postitalo
Domanderin alueella sijaitseva Postitalo
Domanderin alueella sijaitseva Enkeliveistos
Domanderin rannassa sijaitseva Georges Winterin (1875-1954) enkeliveistos on tullut Salmelaan Viipurista. Enkelin otsan on sanottu tuovan onnea ja siunausta sitä koskettaville.
Scroll to Top